default-logo

Satanic Talisman

SATANIC TALISMAN

Large extremely rare Talismanic manuscript from 13-4 Century AD, Vellum parchment. On reverse side there are some late notes, hand written, with beautiful calligraphy.
On the recto there are many Talisman symbols, with a picture of a Demon or Satan, provided with multi heads on top and a face (in the sexual part of the body).
Similar images of Satan/Demons are tipically in many medieval & ancient manuscripts.
Very interesting Magic amulet manuscript, perhaps old Hebrew.
Unknown if this Manuscript amulet is Satanic talisman or protection against Evil.
Material: very thick parchment, with Hold Mark in the middle.
Size: 287,50 x 237,50 mm

ROMANIAN TRANSLATION
Diverse paleografii de care dispunem, scrise între anii 1100-1300, ca și un număr apreciabil de pergamente nevalorificate încă, au fost dificil de transcris și tradus: cele redactate în latina veche (latina clasică), germana veche (Altdeutsch), sau franceza veche (franceis, françois, romanz – sec. VIII-XIV), dar și manuscrisele redactate în cele patru dialecte engleze (old-english, vorbit și scris în sec. V-XI): dialectul northumbrian din nordul Angliei și Scoției de Sud-Est, mercian din Anglia centrală, kentish din sud-estul Angliei sau dialectul saxon de vest (cel care de fapt a constituit baza formei literare a perioadei engleze vechi).

Redăm, ilustrativ un pergament scris recto și verso, cu dimensiunile de 342 x 244 mm.

Acest exemplar a fost inițial mult mai mare, marginea stângă și partea superioară (top) fiind tăiate cu un instrument insuficient ascuțit, pentru că marginile apar în zig-zag.

Înclinăm să credem că inițial pergamentul pe care a fost așezat acest text, a avut dimensiunile de cel puțin patru ori mai mari: aprox. 1368 x 976 mm.

Partea recto conține 22 rânduri, scrise cu majuscule de 8 mm, literele având în general o înălțime de 4 mm. Pergamentul conține diverse simboluri, printre ele și semnul sionist – Scutul lui David -, reprezentat printr-o hexagramă deosebită, formată din 5 vârfuri, în interiorul cărora sunt notate cifrele 7, 2, 3, 5, învecinate cu simbolul jainist al unei svastici simplificate, care, suprapusă peste un semn din interiorul hexagramei, o reconstituie în întregime. Ordinea cifrelor este dată în sensul acelor de ceasornic.

Pergamentul redă și semnele de identificare medicală ♂ ♀ (masculin/feminin), cifrele 6, 3 și alte trei svastici în forma completă.

Demonul, al cărui cap este încoronat cu 5 capete malefice, este încadrat de un trident, de literele L. V. .Y. I ђ Z și de un dreptunghi (așezate în sensul invers al acelor de ceasornic) – semne și imagini tipice vechilor manuscrise medievale.

Acest talisman – având în vedere textul așezat pe partea recto, care amintește de „Sfântul Iosif și Maria, nevastă sa”– ar putea reprezenta și un amulet pentru protecția împotriva râului. Pergamentul reprezintă în același timp și un fel de „Antibiblia”, cea care a dezvoltat o altă percepție a relației lui Iosif și Maria

Paleografic și semantic considerăm că textul a fost scris în dialectul saxon de vest.

La finalizarea transcrierii, 25 de cuvinte nu au putut fi redate. Câteva lexeme, deși transcrise (în urmă analizării și comparării cu literele transcrise, care au putut fi înțelese și traduse), au rămas defective, în ciuda unor consultări internaționale de anvergură (Ginuifs, afsigus, Jutumbrames, Gerurding, repaysu, holbek, escopted, ilaiming, astur, plines, Srammarmiderth, leno, Qoumell, Leareid, ffuce, theg, Connzees, Ofsigus, ufo in feid).

Din contextul textului am considerat că rândul 10 – „… Lbs of whom the same are holbek only escopted & foro priz &)” ar trebui tradus în felul următor: ”… având greutatea de … funte, din care, jumătatea din aceeași marfă a fost evaluată și vândută contra sumei de … . Și …). Evaluarea aprofundată nu s-a mai impus, nefiind concludentă pentru această lucrare, motiv pentru care nu s-a mai insistat.

About the Author

Leave a Reply

*

error: Conținutul acestui site este protejat!