default-logo

TÖRÖK NYELVŰ ÖSSZEFOGLALÓ

60. TÖRÖK NYELVŰ ÖSSZEFOGLALÓ

Ezen tanulmány soha nem látott információt tartalmaz az első román kézirat történetéről, ismert nevén az Afurisania lui Doja-ról (Dózsa György kiátkozása a Magyar Királyságból). A dokumentumot a Julián (bizánci) naptár szerint 7022. november 8-án, vagyis Kr. u.1513-ban (Gergely naptár) írták és a mai napig a fennmaradó legrégebbi, román nyelven írt kézirat.
Nincs tudomásunk a kézirattal kapcsolatos publikációkról.

A papíron található szöveg összesen 16 teljes sort és 2 fél sort tartalmaz. A kéziratot papírra írták, minden fajta verjeres vagy pontisoares jele nélkül[5]. A papír mérete 322 x 322 mm (magasság/szélesség).

A dokumentum a Birta levéltár – 1347-1752 közötti időszak (a középkori kéziratok romániai alapítványa) része, jelenleg értékbecslés és bírálat alatt van, a román nyelvre másolás, átírás és fordítás mellett (cirill betűs latin ábécéről).
Néhány kivételtől eltekintve a műben található a régi szövegeket mind szláv-román
cirill betűkkel írták.

A dokumentum, valamint a tanulmányban található többi kézirat másolása rendkívül megterhelő, azonban hatalmas információs értéket képvisel a román középkor eseményeiről, a szemtanúk különös vallomásaik alapján, melyek közvetlen módon képesek visszaadni a korszak izgatott érzelmeit. A kézirat valós tényeket részletez azon időperiódusról, mikor a legfőbb szociális, politikai és katonai eseményeit a korszak két nagy birodalma befolyásolta vagy idézte elő – a magyar és az oszmán birodalom. Ezen kéziratok új, kézzel írt hazai irodalmi dokumentumokra derítenek fényt és az első, mai napig fennmaradt írásos román vallomásokat képviselik.

Újdonság a szakterületen belül a műben található tizenkilenc példa a rejtett írásra is, az 1010-1738 közötti időszakból származnak, a papíron vagy az eredeti kéziratokat tartalmazó borítékokon találhatóak (mechanokémiai módszerrel, amit a szerző imprimographie-nek hív).

Kulcsszavak: Carassovia levéltár, Birta, Karánsebes, Dózsa, Gherasie, Mehádia,
Vodita, Szapolyai

About the Author

Leave a Reply

*

error: Conținutul acestui site este protejat!