default-logo

Războaiele lui Napoleon – 1796

Războaiele lui Napoleon prin prisma documentelor carașovenești din secolul al XVIII-lea -limba română

Războaiele lui Napoleon prin prisma documentelor carașovenești din secolul al XVIII-lea -limba română

Bine încuvințate Protoprezbiter,

Prin înștințare prizidialnicei scripturi a luminatului Domn Graf Palfi, înaltul și slăvitul de curte ungurești canțalari, canțalarilor. Mai pă larg se va înțelege, pentru ce acuma întâmplata răzmeriții ajutorințe, de la toți deobște trebue a zăgoni pre nepriatenul creștinesc și a cliricilor înprotivnicilor /: adecă pre franțuz :/. Întâmplarea, adecă aceasta înștințăm prin datorința, adecă preoților bisearicești, pastorilor turmei cuvântătorilor precum are ei singuri, cu a lor în deputarea și putere, au di la Dumnezău dat, să se poată apăra. Numai să îndireptează tinerimea, să primească armele și să iasă înprotiva nepreatenului, a svintei biserici și aliati creștinești /: Pintru acea, bine cucernicia voastră, porunciți a vă osteni înpreună cu a voștri supuși, parohialnicii preoți, ca să îndemnează, cu paza a rădica și a sovetui, ca să îndreznescă a lua armele. Cu aceasta adecă condiția, după săvârșirea și pace find asta răzmerița, aceștia :/ iarăși, toți aceea să va întoarce la cășile lor fără de nici o înprotivire, a slobozí soldații, pe aceea care de voia lor au mers. Și încă și aceasta să înștiințează cu adevărat vreunul dintre aceea soldați, find încă la răgăment, spre bătae și trebuința casii ce-l cere, ca-ș prepedește casă, atuncea trebue a ivi la înălțarea puterii treaba. Și mintenii pe acel cerut fără de nici voia pricină să va slobozi la casă sa, încă aduceți și aceasta spre ochi norodului, ca să poată pricepe, ca să cunoască, ca să fii soldați oameni, ca și paurii. Pentru aceia, i-au și dat la războe, ca la lucrul lor. Dar încă când luară de seama iar fii aceastea că acuma cu traba cea bună și cu înțelegere de toate, di la norod se cere, și nu cu silă; dară când va fi cu silă, atunci casa lui mai mult nu va vedea, și atuncea, acela  să va căi.

Pentru aceea, mai bine este de binevoie a miarje ca să se slobozască /:de cât să fie legat ca și tâlharul, numai să ne arătăm că sintem adeverați următori strămoșilor, și părinților noștri, și înpăratului credincioși, și legii tărie. Pentru această din bună cucernicia voastră osteniți cu un  suflet a svătui norodul ca să nu fie fără cinste și fără luvară crezul bisericesc inpreună cu norodul, carele nădăjduește că va fi aciișderea. Asta va fi spre cinstea chemării noastrei, asta vredniciei, și din inimă adevărată voință va fi cunoscută inpăratului nostru, celui milostiv, așișderea pentru toată creștinetatea, și a lui domnul Hristos biserici, și legii noștri, ca să n-au putere care biruiesc asupra noastră spre hulă și mai spră urmă, răcă și batjocură. Și aceasta să aveți de astăzi biserici la utrenie, la leturghie, la vecernie, în ektenie, a ruga ca domnul dumnezăul nostru să ajute, luminatului înpărat și ostașilor lui, ca să poată birui pe vrăjmașii noștri … akut slăvitului norodului aceasta cinstitei conzistoriei episcopatului Temișorii.

Așa și datei înștințarei domnului graf Palfi, să se aibă în biserică norodului acestii.

Din ședearea ținutei Conzistoriei Temișvarului, luna lui mart 8, 1794.

N.N. Consistoria

Episcopatul Temișvarei

Arhimandrit Bezdinsim

(semnatura indesc.)

(Transcriere text: I.P.B, Paraschiva Pintilie)

About the Author

Related Posts

  1. lenjerii outlet Reply

    When I originally commented I clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a comment is added I get four emails with the same comment. Is there any way you can remove me from that service? Thanks!

  2. cuvertura pat Reply

    Great – I should certainly pronounce, impressed with your site. I had no trouble navigating through all the tabs and related info ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, web site theme . a tones way for your customer to communicate. Nice task.

Leave a Reply

*

error: Conținutul acestui site este protejat!