default-logo

Rafnic (Ravnik)

Sat RafnicRafnic (Ravnik, in limba croata) este un sat in comuna Lupac, judeţul Caraş-Severin, Romania. Cu o populatie de 560 locuitori (la recesamantul din anul 2002), majoritatea croati.

Este asezat in partea de sud-vest a Resitei si deci a intregii zone a Banatului, intre dealurile: Bichin Breg,  Jupanat si Dilghi Hrt. Prin mijlocul satului curge paraul Rafnic, un paraias ce provine din mai multe izvoare, precipitatii si topirea zapezilor de pe dealuri. Altitudinea asezarii este de 215 m fata de nivelul marii.

Prima atestare documentara a localitatii dateaza din 1690-1700.

De religie romano-catolica, croatii din Rafnic si-au infiintat parohia la 1789, iar biserica au ridicat-o in 1825.

Prima scoala dateaza din anul 1800, iar actuala scoala a fost data in functiune in anul 1966.

Ocupatia de baza a satenilor era cresterea animalelor, pastoritul si pomicultura. O mica suprafata de teren se cultiva cu alte plante. Cea mai mare, insa, era acoperita cu livezi de pomi fructiferi. Fructele si produsele din fructe erau vandute in satele din zona de campie, comertul facandu-se pe sistemul schimbului in natura si se intindea pana la hotarul cu Serbia. Carasovenii isi dadeau produsele in schimbul cerealelor. Schimburile in natura erau singurul mod de supravietuire. Cei care stateau acasa, se ocupau cu pregatirea nutretului pentru iarna, cresterea animalele si ingrijirea culturilor.

In 1900, in Rafnic erau 792 de locuitori, care locuiau in 170 de case, din care doar patru erau din piatra si doar 26 erau acoperite cu tigla. Astazi nu mai sunt case din lemn sau pamant, iar acoperisurile de sindrila au disparut complet. Chiar si ocupatiile locuitorilor de aici au fost schimbate radical, cei mai multi fiind plecati in strainatate la munca, iar livezile de pe dealuri trecand pe planul doi sau fiind lasate in paragina.

About the Author

Related Posts

Leave a Reply

*

error: Conținutul acestui site este protejat!