default-logo

Lupac (Lupak)

Stema LupacLupac (croată Lupak, Лупак) este o comuna in județul Caraș-Severin, Banat, România.

Situata in centrul judetului Caras-Severin, la circa 7 km vest de municipiul Resita, pe drumul judetean DJ 581, care face legătura intre Resita şi Gradinari.

Comuna Lupac este formata din satele Lupac, Clocotici, Rafnic si Vodnic.

Populatie

La recensamantul din 2002, comuna avea o populatie majoritara de croati carașoveni (93,38%).

Conform recensământului efectuat în 2011, populatia comunei Lupac se ridica la 2.677 de locuitori, in scadere fata de recensământul anterior din 2002, cand se inregistrasera 3.023 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt croați (86,59%). Principalele minoritati sunt cele de români (7,28%) și romi (1,08%). Pentru 4,26% din populatie, apartenenta etnica nu este cunoscuta. Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt romano-catolici (91,56%), cu o minoritate de ortodocși (3,77%). Pentru 4,3% din populatie, nu este cunoscuta apartenența confesionala.

 Dupa Carasova, Lupac este cea de-a doua localitate ca marime, locuita de carasoveni.

Istorie

Lupac este una dintre primele asezari infiintate de catre carasoveni, o populatie de origine slava fugita din calea invaziei otomane din Peninsula Balcanica si stabilita in secolul XVI la Caraşova si in imprejurimi, la Lupac si Iabalcea. Acestia s-au extins si in jurul anilor 1690 au infiintat noi asezari in apropiere, la Clocotici, Rafnic si Vodnic. Traditia locala vorbeste despre venirea stramosilor din Dalmatia.

Desi prima atestare documentara a localitatii dateaza din 1598, pe hartile din 1723, 1761 sau 1776 – unele dintre cele mai importante surse de informatii despre existenta satelor din Banat – nu apare mentionat Lupacul! Dupa aceasta data apare din nou in documentele vremii.

Initial, vatra satului a fost pe valea Talvei, dupa care s-a extins de-a lungul paraului Lupac, de la care vine si numele asezarii.

About the Author

Related Posts

  1. lenjerii de pat Reply

    Real nice style and design and wonderful subject material, hardly anything else we need : D.

  2. cuverturi de pat Reply

    Hey There. I found your weblog using msn. That is a very well written article. I will be sure to bookmark it and return to read more of your useful information. Thank you for the post. I’ll definitely comeback.

Leave a Reply

*

error: Conținutul acestui site este protejat!