default-logo

Galileo Galilei si Papa Paul (Paulus) al V-lea

Latina2Papa Paul (Paulus) al V–lea, nascut Camillo Borghese, 17.09.1552 – 28.01.1621. Papa in perioada anilor 1605-1621

Bulla papala prezentata aici a fost scrisa in anul 1618, in al  XIV-lea an de pontificat papal si ea reprezinta de facto, in ceea ce-l priveste pe Galileo Galilei, un Exequatur, o cerinta a carei indeplinire si conformare imediata din partea marelui savant al vremii este imperios asteptata de catre Vatican, solicitarea fiind in acelasi timp si un ultimatum, un fel de chemare „la ordine si disciplina dogmatica”.
Dimensiunile pergamentului sunt de 41,00 x 30,80 cm

Papa-Paul-al-V-lea

Papa Paul al V’lea, dupa Caravaggio

Papa Paul al V-lea este cunoscut, pe langa multe realizari eclesiastice dar si constructive, si datorita celebrei intalniri avute cu Galileo Galilei in anul 1616, dupa ce, in urma cu un an, cativa clerici l-au denuntat pe Galilei Inchizitiei romane, pentru erezie.

Chiar daca in procesul Inchizitiei, care a avut loc in februarie 1616, Galilei a fost achitat de orice acuzatie, Biserica catolica considera heliocentrismul ca fiind “fals si contrar Scripturii”, astfel ca savantul a fost avertizat sa abandoneze teoria sa heliocentrica, lucrul pe care marele om de stiinta, intimidat de inchizitie, promite sa-l faca.

Doar ca la ceva timp dupa fortuita promisiune, Galilei publica lucrarea sa, ramasa celebra pana in zilele noastre – “Dialog despre cele doua sisteme principale ale lumii” (titlul original, in latina: Dialogo dei due massimi sistemi del mondo).

Intalnirea papei cu marele savant al vremii, denumit in zilele noastre parintele fizicii moderne (Stephen Hawking afirma ca savantul a fost responsabil pentru nasterea stiintei moderne!) are o importanta majora si denota clarviziunea stiintifica a papei.

Intalnirea survine dupa esecul Cardinalului Bellarmine, care nu reuseste sa-l determine pe ilustrul om de stiinta sa renege ideile heliocentrice ale lui Copernicus, in favoarea ideilor geocentrice (in viziunea geocentrica, Pamantul este situat in centrul universului).

La vremea aceea, ideile erau sustinute, cel putin la nivel declarativ, de filozofii si clericii epocii. Initial Bellarmine ii transmite lui Galileo chiar si un ordin sub forma scrisa, prin care i se cere sa nu mai sustina si sa nu mai propage ideile heliocentrice. Ordinul avea ca scop ascuns intimidarea lui Galileo Galilei pentru ca acesta sa renunte la ideile sale heliocentrice, dar si pentru a se putea pregati impotriva zvonurilor privind actiunile viitoare pe care i-le pregatea Inchizitia.

Dealtfel, in 1632 Galilei a si fost judecat si condamnat la arest la domiciliu, pentru tot restul vietii, fiind gasit “vehement suspect de erezie, si fortat sa-si retracteze teoria heliocentrica sub sanctiunea arderii sale pe rug. S-a ordonat si incarcerarea sa care ulterior a fost comutata in arest al domiciliu. I-a fost interzis Dialogul si printr-o actiune secreta, survenita dupa proces, a fost interzisa publicarea oricarei lucrari a lui Galileo Galilei, atat in ceea ce priveste lucrarile scrise si publicate pana atunci cat si a eventualelor lucrari viitoare.

Astazi Galileo Galilei a fost este pe deplin reabilitat  de catre biserica catolica.

Constructii

La Roma, papa Paul al V-lea a finantat lucrarile de constructie a Basilicii “Sfantul Petru” si a infiintat Libraria Vaticanului. A mai restaurant Aqua Traiana, celebrul apeduct roman, care dealtfel ii poarta astazi numele – Acqua Paola.

In anul 1605 papa Paul al V-lea infiinteaza la Vatican “Banca di Santo spirito” (Banca Sfantului Duh), banca universala a bisericii catolice, activa si in zilele noastre.

Aceasta banca administreaza sute de miliarde de dolari, fiind de notorietate publica mai ales datorita scandalului din anii ’82 al Bancii Ambrosiano (la care Banca Sfantului Duh era actionar principal).

Se pare ca in aceea perioada ar fi fost fraudati peste 92 miliarde de dolari SUA (in centrul afacerii era implicat directorul acestei banci, Roberto Calvi, acuzat de apartenenta ilegala la asa numita Loja masonica de “Propaganda due”). Gurile rele din interiorul Vaticanului vorbesc si de sifonarea uriaselor sume de bani, imediat dupa moartea, in anul 1978, a Papei Ioan Paul I. Banca a fost acuzata si de canalizarea unor plati secrete  ale fondurilor Solidaritatea si Contras ale SUA, unde erau sprijinite actiunile americanilor pentru uzurparea guvernelor incomode din diverse tari ale lumii.

Banca Ambrosiano a intrat in faliment, in anul 1982, in timp ce actionarul sau principal, Banco di Santo Spirito functioneaza, in deplina discretie, si astazi.

Bulla papala va fi supusa aceleiasi proceduri standard de decontaminare, desprafuire, curatare, indreptare (prin prese cu greutati – proceduri Muzeul National), reconstituire – acolo unde este cazul, indreptarea pergamentului, hidratare la umiditatea necesara pentru prezervarea pielii organice, transcrierea sa din latina si traducerea in limba româna si grai carasovenesc.

galileo galilei

Galileo Galilei. Portret în creion, dupa Leoni Louvre

Ivan Birta, Klokotič, la 14.07.2016

About the Author

Related Posts

 1. Youlanda Ochs Reply

  Very interesting info !Perfect just what I was looking for! „I have great faith in fools — self confidence my friends call it.” by Edgar Allan Poe.

 2. Pingback: Google

 3. go to my blog Reply

  I just want to mention I’m newbie to blogs and seriously liked your web page. Very likely I’m going to bookmark your site . You really have perfect writings. Kudos for sharing your web page.

 4. lenjerii de pat 3d Reply

  Howdy! Would you mind if I share your blog with my myspace group? There’s a lot of people that I think would really appreciate your content. Please let me know. Thank you

 5. lenjerii cocolino Reply

  I see something genuinely special in this internet site.

 6. Pingback: Google

 7. buy cheap weed online canada Reply

  This website certainly has all of the information and facts I wanted about this subject and didn at know who to ask.

Leave a Reply

*

error: Conținutul acestui site este protejat!