default-logo

Cititorului român (Pintilie si ”pintilistii”)

Pagina www.karasevci.ro este gratuita, ea fiind destinata promovarii culturii scrise nationale si internationale.
Prin intermediul acestei pagini publicam cele mai vechi artefacte existente la nivel mondial pe palierul izvoarelor scrise, printre ele aflandu-se si primul manuscris romanesc: ”Porunca episcopului de Baile Herculane si Caransebes – Gherasie”, scrisa in anul 1513.

Ca recunoastere a activitatii noastre stiintifice, la nivel international primim in jur de 300-400 aprecieri (feedback) zilnic, din absolut toate colturile lumii, majoritatea scrise in limba engleza, dar si germana, franceza, spaniola, etc.
La nivel national am primit 2 (doua) ”feedback”-uri, scrise evident in limba nationala, pentru ca eruditia celor doi cititori n-a permis o alta limba (daca nu ar fi stiut limba romana, ei ar fi trebuit sa latre).
Folosim un ton acid deoarece aceste specimene, denumite generic ”pintilisti” – dupa numele unui golanel adapostit la radioul local – nu pot intelege altfel, deci trebuie sa ne adresam pe limba lor …
Primul dintre cele doua mesaje incepe cu ”Stimabile”, o dovada clara ca educatia caragialeana este de fapt una de mahala, acesta nestiind sa spuna ”Buna ziua” cand intra in casa unui om, sa multumeasca atunci cand i-se ofera ceva, si nici nu lasa un motiv de revedere pe unde trece.
Acesti doi derbedei (sic!), ataca miseleste tot ce este scris pe site, fara a argumenta, pentru ca nu-i ajuta cei doi neuroni cu care i-a inzestrat mama natura.

Daca ar fi citit o mica parte din comentariile postate pe blog, ”pintilistii” ar fi observat caracterizarile mediului de cititori externi, deloc neglijabil. Vechile manuscrise – cu texte scrijelite pe lemn sau os, puse pe placi de cupru, os sau piatră, scrise pe papirus, hârtie de dud și pergamente din piele de ied nefătat (calitatea vellum), sunt demne de atentia noastra, deoarece ele reprezinta reminiscente prezervate de milenii, din care omenirea poate invata mult.
Textele scrise in limbi demult uitate (unele papirusuri copte provin din sec. V d.Hr.), ne pot oferi o serie de informatii uluitoare, multe manuscrise – ex. Aulus Gelli (anii 120-170 d.Hr.), referindu-se la viata noastra din zona Dobrogei, din urma cu peste 2500 de ani!

Suntem intelegatori cu aceste creaturi ciudate, dar cu chip de om, barbierite pe cap, purtand barba, care evident ca nu pot intelege un act de cultura, dar de aici la afronturi grotesti, ar trebui sa fie cale lunga.
Ei au mers atat de departe incat au incercat sa stearga complet aceasta pagina (Google ne-a avertizat la timp si am schimbat parola). In incapatanarea lor au tot resetat contorul paginii, reusind in final sa-l dezactiveze … Ce izbanda stiintifica, merita un aplauz pentru acest effort intelectual.

Colaborarea noastra cu cei mai mari experti din lume in domeniul slavisticii, romanisticii, germanisticii, arabologiei, etc. este una dificila si foarte costisitoare (unele manuscrise sunt traduse contra unor sume de peste 1000 USD/pagina/20 randuri), procesul fiind si unul de durata. Deoarece nu toti doresc sa lucreze ”pro bono”, stiind ca oferta stiintifica in domeniu este una redusa (pentru limba pali exista patru experti la nivel mondial, pentru limba aramaica/ܩܦܝܣܘܬܐ ܣܘܪܝܐܝܬ)- asa numita limba lui Hristos – se gasesc doar doi profesori capabili sa duca la bun capat un astfel de proiect).

Suma sumarum, creaturile abominabile de care vorbeam mai sus, isi au rolul lor – cel de la radio interfereaza cu publicul, in timp ce ”stimabilul” – un soi de om de stiinta neoroman -, zapaceste copiii si profesoriii cu permanentele schimbari ale regulilor de ortografie si punctuatie ale limbii nationale.
Acestia nu pot opri insa dezvoltarea si afirmarea culturii scrise a Romanilor (scris cu majuscula, asa cum procedau intotdeauna Mihai Eminescu, Nicolae Iorga, George Enescu), dar prezenta lor printre noi, si faptul ca mai au un cuvant de spus, este o rusine nationala, mai ales atunci cand sunt platiti din banii statului (= banii nostri).

Pentru ”pintilistul” cu barba si ras pe cap, vom folosi o axioma, de mare actualitate:
Baiete, pune mana pe carte, ca tara geme de prosti …..

About the Author

Leave a Reply

*

error: Conținutul acestui site este protejat!